Dioptrijske naočale

Naočale su očno pomagalo koje ispravljaju poremećaje vida kao što su kratkovidnost (miopija), dalekovidnost (hiperopija) ili astigmatizam (refrakcijska vidna anomalija, ametropija uvjetovana razlikama u zaobljenosti refraktornih površina, a njezina je posljedica loše fokusiranje slike na mrežnici ) – naočale za vid, zaštitu očiju pri radu – zaštitne naočale ili zaštitu od UV zračenja – sunčane naočale.

Korektivne leće prilagođavaju žarišnu daljinu oku, kako bi ublažile efekt kratkovidnosti (miopija), dalekovidnosti (hiperopija) ili astigmatizma. Starenjem leća gubi elastičnost, što smanjuje sposobnost akomodacije oka i rezultira prezbiopijom (staračka dalekovidnost).

U optici Iris nudimo besplatne preglede vida uz kupnju kompletnih naočala i uz pomoć naših djelatnika možete odabrati okvire koji Vam odgovaraju.

Okviri se uglavnom dijele na plastične, metalne, na flaks ili na bušenje. Ovisno o okviru kojega ste odabrali, odabiremo naočalne leće (popularno zvana „stakla“ iako su današnje naočalne leće u 95% slučajeva plastične), koje se dijele na:

Plastične, čija je prednost što su lagane, teže lomljive po nanošenju tvrdog sloja, otpornije su na ogrebotine. Preporučujemo ih djeci, kao i osobama s težom dioptrijom (zbog težine).
Polikarbonatne, čvršće a lakše te otporne na udarce

Od različitih vrsta bi još izdvojili bojane i fotoosjetljive naočalne leće, koje su iznimno praktične za ljude koji žele zaštitu od UV zraka a pri tome mogu zadržati svoje dioptrijske naočale na licu. Naime, ove leće imaju spospobnost zatamnjena na svjetlosti I pod utjecajem UV zraka a u zatvorenim prostorima su prozirne baš kao I sve druge dioptrijske naočale.

Progresivne leće su idealne za ljude koji udaljuju novine od lica I pokušavaju pročitati najnovije vijesti, ali uspiju doći samo do naslova. Ili za ljude koji kupuju samo mobitele koji imaju najveći mogući font kako bi uspjeli pročitati poruke. To se stručno zove presbiopija. Poteškoće izazvane ovakvim stanjem se na sreću može ispraviti progresivnim lećama, koje imaju više dioptrija u jednoj leći. Zapravo, imate dvoje naočala u jednima; na dnu leće je dioptrija za čitanje a na gornjem dijelu za udaljenost. Ova leća je jako popularna jer Vam omogućuje da nosite jedne umjesto dvoje naočala, ispravljaju refrakcijske pogreške na raznim udaljenostima I Vaše ruke više nikada neće biti prekratke kako biste pročitali taj novinski članak ili poruku na mobitelu.

Nazovite, pošaljite nam mail I dođite po savjet u optiku Iris!